Moské i Malmö.

Ingen forskning om svensk islam

Justitieombudsmannen JO synar en forskningsrapport från Försvarshögskolan om muslimsk extremism i Rosengård i Malmö. Underlaget har förstörts så andra forskare kan inte granska det. För forskarna på Lunds universitet är problemet inte bara att rapporten säger att det finns mer och mer islamism i Sverige. Utan problemet är att det faktiskt inte finns någon grundläggande forskning på islam i Sverige över huvudtaget. Docent Leif Stenberg är chef för Centrum för Mellanösternstudier i Lund:

- Det finns ganska lite forskning om islam idag.  Många studier är avhandlingsstudier som rör en moské, ett antal unga muslimer eller ett visst område. Men vi har ingen  övergripande bild hur det ser ut, säger Leif Stenberg chef för Centrum för Mellanösternstudier i Lund

Hip hop eller Al Qajda
Vad är egentligen en svensk muslim idag, hip hop eller Al Qaida? Anders Ackfeldt är en av forskarna vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

– Ofta i debatten när man pratar om islamism framstår det som en enhetligt begrepp och att islamist är något som är dåligt. Men om man ska prata om militanta islamister eller jihadister, som vill skapa en islamisk stat med våld så tror jag vi har att göra med ytterst få individer i Sverige.

Men fortfarande det finns ingen forskning i Sverige om det här överhuvudtaget, säger Anders Ackfeldt.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".