Genbank räddar krukväxter

För att bevara den genetiska mångfalden bland odlade växter inventeras alla kulturväxter i Sverige, och nu är det krukväxternas tur. Genom en genbank är det meningen att alla odlade växter skall bevaras för framtiden.

Krukväxtuppropet har dragit igång. Det är POM, Programmet för odlad mångfald, som nu inleder sitt åttonde och sista projekt för att inventera och bevara svenska kulturväxter.

Omfattande nationell inventering 
Sen i början av 2000-talet har POM genomsökt hela Sverige på jakt efter gamla sortes bärbuskar, fruktträd, lökväxter, perenner och rosor. Syftet är att rädda hotade trädgårdsväxter, och även att så småningom få ut nya - eller snarare nygamla  - sorter på marknaden.

Genbank bevarar växtmaterial för framtiden
En nationell genbank är under uppbyggnad, och till den kommer nu alltså även äldre krukväxter att samlas in. Även dokumentation om hur växterna vandrat från generation till generation kommer att ingå i arkivet. Karin Persson vid Centrum för Biologisk Mångfald i Anarp leder projektet.

- Det vi söker är berättelser om krukväxter som har sitt ursprung före 1960. En referensgrupp kommer att gå igenom det insamlade materialet och bestämma vilka växter man vill ha prov på, och vilka som så småningom ska hamna i den nationella genbanken.

Krukväxtuppropet ska pågå till och slutet av nästa år.

Lena Redin
lena.redin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista