Mobilmast för t-banan i Stockholm. Foto: Fredrik Persson
Mobilmast för t-banan i Stockholm. Foto: Fredrik Persson

Mobilmaster monteras ned i Frankrike

Franska mobilföretag har tvingats plocka ned mobilmaster efter domstolsbeslut. Läkare har varnat för strålningsrisker efter att flera som bott nära antennerna fått allvarliga hälsoproblem. -Antimobilantennsorganisationerna har medvind. Marc Cendrier i ”Robin des Toits”:

– Domstolsbesluten innebär ingen seger. Men de är en bit på vägen åt rätt håll, säger Marc Cendrier i föreningen mot mobilantenner Robin des Toits.
I februari dömdes för första gången en fransk mobiljätte att plocka ned en mobilantenn i ett tätbebyggt samhälle.

Missprydde vinfält

Domstolen konstaterade att mobiljätten inte kunde garantera invånarnas  hälsa och säkerhet.

I mars dömdes en annan mobiljätte, att plocka ned en antenn på ett berömt vinfält. Den störde skönheten i det kulturellt klassade landskapet.

Enligt andra domstolsbeslut ska ytterliggare två mobilantenner plockas ned.

Samtidigt har det kommit läkarrapporter om att flera människor som bott nära antennerna, fått allvarliga hälsoproblem, som antas ha med strålningsrisker att göra.

Forskare och politiker möts

På regeringshåll varnar man dock för att allt fler antimobilantenns- föreningar nu kommer att tillgripa rätten för att stoppa antenner i onödan.
I slutet av mars ordnas ett diskussionsforum mellan forskare, politiker och representanter för mobilföretagen för att hitta en lösning på krisen.

På antimobil-föreningarna vill man få ned gränsvärdet till 1 (V/m)  volt per meter, som anses vara ofarligt för hälsan. I Sverige och i vissa EU länder ligger gränsvärdet på 41 Volt per meter. Man vill även förbjuda mobiler för barn under sex år.

Men Jean-Marie Danjour, representant för mobilföretagens organisation menar att detta är ett omöjligt gränsvärde. Då måste mobiltelefonernas mottagningsförmåga öka istället och därmed utsöndra mer strålning.

Johan Tollgerdt, Paris

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".