Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Wokad kycklinglever med rödkål, sidfläsk och kadmium
2 av 2

Gränsvärdena för kadmium sänks kraftigt

Det europeiska livsmedelsverket EFSA har sänkt de rekommenderade gränsvärdena för kadmium i maten till en tredjedel efter en från en expertgrupp. De nya gränserna betyder att 5 till 10 procent av Sveriges befolkning äter för mycket kadmium som i längden kan ge njurskador och benskörhet och eventuellt cancer. På svenska Livsmedelsverket ska man nu utreda om kostråden måste ändras.

– Vi måste titta vidare på den här frågan, men det skulle kunna innebära att man uppdaterar råden när vi har en bättre bild över hur variationen i detalj kan tänkas se ut när det gäller intag, säger toxikologen Salomon Sand på Livsmedelsverket.

Cigaretter, järnbrist och vegetabilier ökar risken
Idag varnar svenska Livsmedelsverket främst för att äta lever mer än någon gång i veckan och njure någon gång i månaden. Livsmedelsverket ska nu särskilt undersöka riskgrupper som personer med järnbrist och rökare som får i sig mycket kadmium av sina cigaretter. Men kadmium finns i nästan alla livsmedel och de största mängderna får vi i oss av nyttig fiberrik mat, som frukt och grönt och spannmål, så vegetarianer är ytterligare en riskgrupp.

Avloppsslam innehåller mycket kadmium
Kadmiumhalterna i maten måste ner framöver anser Europeiska livsmedelsverket EFSA i sin rapport. En av de främsta källorna i Sverige är det avloppsslam som nu sprids allt mer på våra åkrar. Kadmiumet i avloppen kommer från vår avföring och späds på med gift från biltvättar och konstnärsfärg till exempel. I dagsläget innehåller slammet dubbelt så höga halter kadmium som konstgödsel.

Målkonflikt mellan mer gift och fosforbrist
På Svenskt Vatten säger vice VDn Anders Finnsson att inom 15 år ska reningsverken ha kommit ned till nivåer som åtminstone inte ökar kadmiumet i åkermarken när man gödslar med slam. Men Anders Finnsson anser att kadmiumgiftet måste vägas mot nyttan att inte göra slut på jordens resurser av fosfor via handelsgödsel utan istället sluta kretsloppet med avloppsslam till åkrarna.

– Kadmium är en otäck tungmetall och självfallet ska vi ha allt mindre av den till åkermarken, men här får vi väga något mer kadmium till marken med risken att använda den här fosforresursen för mycket, säger Anders Finnson på Svenskt vatten som certifierar avloppsslam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".