Cocktaileffekt av läkemedel i haven

Den så kallade ”cocktaileffekten” är ett reelt problem för haven, konstaterar nu forskare vid Göteborgs universitet. En ny avhandling visar att den sammanlagda effekten av läkemedelsrester i haven påverkar mikroalgerna mycket mer än de enskilda kemikalierna gör, var och en för sig.

Tobias Porsbring, vid Institutionen för växt- och miljövetenskaper, har skrivit avhandlingen. Mikroalgerna till försöken samlade han in i havet utanför Lysekil.

– Vi har placerat ut glasplattor i havet, i en ganska oförorenad miljö. På de glasplattorna har det satt sig en biofilm av bakterier och mikroalger. Det är ungefär den biofilmen som man får på båtar som man har lagt ut till havs. Ekologiskt så kallar men det för samhällen vilket innebär att det finns flera olika arter av bakterier och mikroalger, säger Tobias Porsbring doktor i ekotoxikologi vid Göteborgs universitet.

Blandning av olika kemikalier
De här plattorna med sina samhällen togs sen in på laboratoriet och utsattes för låga halter av olika kemikalier, som finns i vanliga receptfria produkter som hudsalvor, tvål, schampoo och deodoranter, tillsammans med rester av receptbelagda mediciner.

Kemikaliecocktailen visade sig hämma mikroalgernas tillväxt och fortplantning trots att halterna var så låga att varje kemikalie för sig inte skulle ge någon effekt på algerna.

Tobias Porsbring har även tittat på ett specifikt ämne i hudsalva, och i vilka halter det påverkar algsamhällena, men när det fanns i kombination med fyra andra vanliga läkemedel blev effekten mycket större.

Första gången på hela samhällen
Det här är första gången som forskare ser den här cocktaileffekten på naturliga system med flera arter sida vid sida. Tidigare studier har bara gjorts på enstaka arter var för sig.

Vissa av de undersökta ämnena, som det aktiva ämnet i Prosac, borde över huvud taget inte påverka mikroalger. Men det gjorde de, nu när de förekom tillsammans med de andra ämnena.

Läkemedel är som bekämpningsmedel
Enligt Tobias Porsbring är läkemedel som bekämpningsmedel; designade för att påverka biologiska processer.

Han menar att vi vet för lite om läkemedlens effekterna i miljön och hur olika ämnen samverkar.

– För många kemikalier och framför allt läkemedel så vet vi väldigt lite om vilka effekter de faktiskt har i miljön och vilka organismer de slår på, säger Tobias Porsbring.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista