EU-miljarder till Afrikanska vattenprojekt

Igår startade den internationella världsvattenveckan i Stockholm, för trettonde året i rad. Världsvattenveckan har samlat ministrar och forskare från hela världen, och i år ska man bland annat diskutera vattenproblemen från jorden. Särskilt satsar man på att lösa färskvattenbristen i Afrika, där EU, redan nu, satsar drygt en miljard euro på olika vattenprojekt. Och mer pengar ska det bli.
EU Water Initiative, som Afrika – projektet kallas, är ambitiöst. Miljardbelopp satsas redan nu på att hjälpa flera hundra miljoner Afrikaner att få tillgång till rent dricksvatten och bra sanitetsmöjligheter. Ännu mer pengar ska satsas, och de tänker man ta från de extra miljarder som kommer till nu när EU ska höja sitt bistånd till minst 0.35 procent av unionens BNP. Vattenåtagandet är det största internationella vattenprojektet i EU:s historia och lanserades redan på toppmötet i Johannesburg för ett år sen. Men det är först nu på världsvattenveckan i Stockholm som man samlat ministrar och forskare från alla de inblandade länderna i Afrika för att börja mejsla ut hur man ska nå de uppsatta målen. Bengt Johansson är chef för biståndsorganet SIDAS vattenenhet, och var ordförande under gårdagens möte. – EU:s vatteninitiativ förstärker vad vi redan gjort. Det är ju inte frågan om att gå in och lösa Afrikas problem, istället jobbar vi tillsammans för att skapa förutsättningar för Afrikanerna att själva lösa situationen, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".