Mindre stoft ger höjd havstemperatur

Dammkornen i luften har minskat över de tropiska delarna av Nordatlanten och enligt amerikanska forskare kan den här minskningen ha bidragit till att havstemperaturen har stigit kraftigt i området sen 80-talet.

Annica Ekman är forskare i meteorologi vid Stockholms universitet och säger att det här ökar förståelsen för kraftiga temperaturökningar.

-  Man har sett en större temperaturökning än vad man har kunnat förklara om man bara tar hänsyn till växthusgaser och man har inte riktigt förstått varför man fått den här stora temperaturökningen i just det här området. Men den här minskningen av stoftpartiklar skulle kunna förklara den kraftiga uppvärmning man har sett, säger Annica Ekman, forskare i meteorologi vid Stockholms universitet.

Sedan 1980 har havstemperaturen i de tropiska delarna av nordatlanten ökat med nästan 0,7 grader. En stor del av den här temperaturökningen kan enligt den nya studien bero på den minskning av stoftpartiklar som uppmätts i atmosfären här.

Sand i Sahara

Stoftpartiklarna, bland annat sand från Sahara, skuggar havet och kyler det på så sätt. Men på senare år har det alltså av någon anledning blivit färre stoftpartiklar och enligt forskarnas modellberäkningar kan det förklara så mycket som två tredjedelar av uppvärmningen av havsytan just här.

Men att de här resultaten skulle innebära att forskarna överskattat koldioxidens roll för den globala uppvärmningen tror inte Annica Ekman.

– Det här betyder inte att vi överskattat koldioxidens roll. Det förklarar snarare det vi inte förstått tidigare, nämligen varför det sker större eller mindre temperaturökningar i vissa områden.

Sofia Brodd
sofia.brodd@sr.se

Referens:
Evan et al., The Role of Aerosols in the Evolution of Tropical North Atlantic Ocean Temperature Anomalies, 2009. Science.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".