Rökstopp före vecka 15 ger effekt

Effekten av att sluta röka före vecka 15 om du är gravid är lika stor som för dem som inte röker alls. Rökning ökar risken för missfall, utomkvedshavandeskap och för tidigt födda underviktiga barn.

Gravida som slutar röka före vecka 15 har lika liten risk för att få för tidigt födda barn, underviktiga eller missfall som den som inte röker alls. Det visar undersökningar av gravida i Australien och Nya Zeeland. De som inte lyckas sluta röka före vecka 15 löper tre gånger större risk att få missfall eller för tidigt födda barn. Studien visar också att kvinnor som lyckas sluta röka sedan de blivit gravida inte är mer stressade än ickerökarna.

Referens:
Lesley M E McCowan et al, ”Spontaneous preterm birth and small for gestational age infants in women who stop smoking early in pregnancy: prospective cohort study”, BMJ 2009;338:b1081, doi: 10.1136/bmj.b1081

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".