Hett te kan ha biverkningar. Foto: Jessica Gow

Hett te ökar risk för cancer

Skållhett te ökade risken för strupcancer. Det visar en undersökning gjord i norra Iran. I Golestanprovinsen är det ovanligt många strupcancerfall.

Så en rekommendation till alla som inte druckit sitt te till frukost än. Vänta tills det svalnat, helst till under 65 grader. För nu visar en studie ett samband mellan strupcancer och att dricka hett te. Studien har utförts i Golestanprovinsen i norra Iran. Ett område som har en oförklarligt hög andel strupcancer.

I USA och Europa är det en sjukdom förknippad med rökning och alkohol. Men Golestanborna varken röker eller dricker särskilt mycket. Istället dricker de ungefär en liter svart hett te per dag. Forskarna kunde klart se samband mellan hur varmt teet var, över 70 grader så ökade risken för strupcancer åtta gånger och över 65 grader var risken dubbelt så stort att få sjukdomen.

500 000 får sjukdomen årligen i världen.

Referens:
Farhad Islami et al, ”Tea drinking habits and oesophageal cancer in a high risk area in northern Iran: population based case-control study”, BMJ 2009;338:b929, doi:10.1136/bmj.b929

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".