Borrning efter olja i Östersjön igen

Nu ska det svenska oljeprospekteringsbolaget Opab borra efter olja i Östersjön igen. Det är bland annat genom seismiska mätningar i berggrunden som bolaget nu tror sig ha funnit en plats där olja bildats under havsbottnen.
Det är mycket som ska stämma för att en stor oljereservoar ska bildas nere i berggrunden. För det första: För att någon olja överhuvidtaget ska komma till måste det nere i marken finnas bergarter med organiskt innehåll - döda djur- eller växtdelar - som på rätt djup och i rätt temperatur pressats ihop till olja. För det andra måste det ovanför det här lagret finnas någon sorts porös bergart - kalk- eller sandsten - full av små porer som oljan kan stiga upp i och fylla ut. Oljan stiger uppåt, eftersom den är lättare än det vatten som också finns i bergrunden. För det tredje ska sand- eller kalkstenen helst bilda en formation som sticker upp i en tätare bergart. Det täta berget bildar då ett lock som stoppar upp och koncentrerar den stigande oljan. Och det är just ett sånt här område projekterarna på Opab nu tror sig ha hittat ett par kilometer under havsbottnen öster om Gotland. Här har man gjort seismiska analyser. Det betyder att man har skickat ner ljudvågor i berggrunden och analyserat ekot, som ger upplysningar om vilka typer av bergarter som finns därnere, hur lagren ser ut och hur djupt ner de ligger. För ett oljefynd talar också att man redan hittat olja i liknande lager i österjön - både utanför för Polens och Kalingrads kuster. Men hur mycket olja kan det handla om då? Torgny Berglund, vd på OPAB: - Jag tror inte vi ska hoppas på ett oljeäventyr liknande det i Norge. Men det kan vara en fyndighet som motsvarar vissa av dem i Nordsjön. Oberoende geologer som vetenskapsradion talat med tror inte att det är sannolikt att man hittar någon större oljefyndighet öster om Gotland, men säger att det inte är omöjligt - och att de enda som har alla data från undersökningarna av havsbottnen är Opab.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".