Mördarsniglar kan bli supersniglar

Den spanska skogssnigeln - den som fått öknamnet mördarsnigel och som härjat i många trädgårdar de senaste åren - kan få fruktsam avkomma tillsammans med den svenska skogssnigeln. Resultatet kan bli en supersnigel som är glupsk som den spanska och anpassad till Sverige som den svenska.
Att en hybrid mellan två arter också blir fruktsam tillhör ovanligheterna. Normalt finns barriärer som hindrar att arter korsas på det viset. Att det ändå sker i fallet med sniglarna kan bero på att arterna har levt helt isolerade från varandra, menar snigelforskaren Ted von Proschwitz vid Naturhistoriska muséet i Göteborg. - Arterna har inte haft nån anledning att bilda några hybridiseringsbarriärer. Och så bringas de i kontakt, och vi får fullt fertila hybrider. Hur nära släkt snigelarterna är rent genetiskt är inte klart än, men sådana undersökningar kommer att göras under hösten. - Jag samarbetar med en kollega vid universitetet i Göteborg och vi tar gärna emot material från olika delar av landet så att vi kan ta lite vävnad för att göra DNA-analyser, säger Ted von Proschwitz. Sniglarna i trädgården kan bekämpas med giftpreparat som finns att köpa, eller helt enkelt genom att man samlar sniglarna och avlivar dem genom att klippa av huvudet på dem med en sax. - Vare sig vi plockar sniglarna eller lägger ut några av de relativt ofarliga gifter som får säljas i Sverige kommer vi inte att utrota någon snigelart. Sniglarna kommer alltid att finnas kvar, säger Ted von Proschwitz. Och snigelfaran är inte över för i år, trots att det hittills inte varit snigelväder i sommar. Efter en del regn kan det snabbt bli gott om sniglar i trädgårdarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".