1 av 2
Mystiken tätnar kring vår grannplanet.
2 av 2
Inspirerad. Foto: Scanpix.
Veckomagasinet

Vatten på Mars, islamismrapport och dinosaurietokiga barn

I veckan har ett antal spännande upptäckter om planeten Mars presenterats, vid den årliga mån- och planetkonferensen i Houston i Texas. I måndags presenterades att man för första gången har upptäckt flytande vatten på Mars. Vi hör också en debatt om forskningen på islam. Sen får föräldrar till nyfikna barn en bok som kan göra dem till forskare.

Vattendroppar på mars
I veckan presenterades upptäckten av flytande vatten på mars, vid den årliga mån- och planetkonferensen i Houston i Texas. Det handlar bara om några droppar som bildats när salt på en marslandares ben dragit åt sig vatten från atmosfären – men efter år av spekulationer och indicier sätter det än en gång fart på funderingarna om det finns liv på den röda planeten.

Axel Naver pratar med Andreas Johnsson, doktorand som forskar om Mars vid institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet, Karsten Pedersen, professor i mikrobiologi vid Göteborgs universitet som vet hur extrema miljöer bakterier på jorden kan leva i, och Nilton O. Renno vid University of Michigan, som presenterat vattendropparna på mars vid konferensen i Texas.

Rapport om muslimsk radikalisering
Den islamiska radikaliseringen har ökat i Malmöstadsdelen Rosengård de senaste fem åren. Den bilden tecknas i en rapport från forskare vid Försvarshögskolan i Stockholm. Men islamologer vid Lunds Universitet har kritiserat rapporten för att dra slutsatser på för dåligt underlag. Vi hör Leif Stenberg, föreståndare vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds Universitet, samt Magnus Ranstorp, forskningschef vid centrum för studier om assymetriska hot och terrorism vid Försvarshögskolan i Stockholm, diskutera rapporten Hot mot demokrati och värdegrund – en lägesbild från Malmö.

På länken nedan finns hela den oredigerade debatten mellan de två. Boken som Leif Stenberg nämner där heter Muslim i Sverige och kom ut på Bilda förlag 1999.

Länkar:

Dinosaurieälskare kan lockas bli forskare
Många barn har en kortare eller längre dinosaurie-period, när deras värld är fylld av tyrannosaurusar och långhalsar. Det här är en grogrund för för ett vetenskapligt intresse som vi borde kunna ta vara på. Det menar författaren och vetenskapsjournalisten Helen Rundgren som skrivit boken Älskade dinosaurier.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".