Drygt 20 år efter Tjernobyl noteras färre insekter i området.

Strålning ger färre insekter runt Tjernobyl

Mängden insekter och spindlar är fortfarande låg i områdena runt Tjernobyl, mer än 20 år efter kärnkraftsolyckan där. En studie på plats visar att ju högre strålningsdos det är, desto färre insekter finns det.

Under tre somrar har en grupp forskare räknat insekter och spindlar på flera hundra ställen i närheten av Tjernobyl. Ju högre strålning, desto färre småkryp, och även små mängder strålning påverkar insekterna.

Få gräshoppor

Forskarna har räknat humlor, fjärilar, trollsländor, gräshoppor och spindelnät. Jämfört med i resten av Ukraina är det väldigt få gräshoppor runt Tjernobyl, enligt Anders Møller, en av forskarna bakom studien.
– I icke-kontaminerade områden i Ukraina kryllar det av grädhoppor för varje steg du tar. I de mest kontaminerade områdena har du tur om du ser någon enstaka, säger Anders Møller, forskare i ekologi vid det franska forskningsrådet.
Rör man sig ett par hundra meter kan uppmäta stora skillnader i strålningen nära Tjernobyl. Och enligt Anders Møller kan man se kraftiga skillnader i mängden insekter mellan två såna närliggande platser med olika strålningsnivå.

Frukten minskar

Om det blir färre insekter skadas resten av ekosystemet. Runt Tjernobyl kan man se att det blir färre päron och äpplen eftersom det finns färre insekter som pollinerar träden.
Tidigare studier om strålningens påverkan på insekter har gjorts i lab-miljö och då får man fel resultat, enligt Anders Møller. Han tycker att det stora problemet är att det har gjorts så få systematiska studier av djurlivet på plats vid Tjernobyl.

– Det som är mest skrämmande med den här forskningen är inte strålningen i sig, utan bristen på intresse för att ta reda på effekterna av strålningen, säger Anders Møller.

Referens:
Møller, A P & T A Mousseau. Reduced abundance of insects and spiders linked to radiation at Chernobyl 20 years after the accident, Biology Letters, 2009.
doi: 10.1098/rsbl.2008.0778

Axel Naver
axel.naver@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".