Vården kan påverkas av datavirus

Virus liknande datamasken "Lovsan", som härjar på Internet just nu, skulle kunna påverka sjukvården. Det menar data- och IT-säkerhetsexperter inom Stockholms läns landsting.
Dataservrar med dåligt intrångsskydd inom sjukvården kan påverkas av en virusattack liknande den som just nu härjar på Internet. - Vi har haft problem med det här förut, säger Johan Gillström som är data- och IT-säkerhetsansvarig på Karolinska Sjukhuset i Solna. För ett år sen härjade "Nimda” - ett virus liknande dagens Lovsan - och det fick sjukvården att inse att det här kunde påverka även deras verksamhet. - Det angrepp vissa av våra servrar och gjorde att de blev svåra att använda eftersom de var fullt upptagna med att sprida viruset vidare till andra datorer och servrar, berättar Johan Gillström. Den gången påverkades mest administrativt arbete, men nya virus kommer fortsätta att komma, konstaterar Johan Gillström, och om man inte uppdaterar sina skyddsrutiner ofta, så tror han att även själva vårdarbetet skulle kunna påverkas av en virusattack. Något hot mot patienternas hälsa har ha däremor svårt att tro att det skulle kunna bli. - Det handlar ju inte om att livsupprätthållande apparater, som hjärt- lungmaskiner slutar fungera, utan snarare om att det blir svårt att komma åt journaler och så vidare, saker som kan sinka vårdarbetet. För att skydda sig mot sådana här attacker har sjukhusen inom Stockholms läns landsting upprättat ett system för att varna varandra när en misstänkt virusattack är på gång, och det virus som nu härjar ska inte vara något problem för sjukhusen, säger Johan Gillberg: - Nej, vi har skydd mot den här typen av virus, och vi arbetar dagligen med att uppdatera och skydda våra servrar mot intrång från Internet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".