Växlande årstider på Neptunus

Astronomer i USA har gjort den oväntade upptäckten att Neptunus - den åttonde planeten från solen räknat - verkar ha växlande årstider, precis som på jorden.
Det som tyder på flera årstider är bilder av ett ökande molntäcke på Neptunus södra halvklot - något som forskarna kopplar ihop med varmare väder. Precis som jorden snurrar Neptunus kring en lutande axel och därför får halvkloten olika mycket sol olika tider på året. Men det finns klara skillnader - Neptunus ligger 450 miljoner mil från solen och får bara en niohundradel så mycket solljus som jorden. -Så, någon riktig vårstämning är det kanske inte tal om, konstaterar Markus Gunnarsson, astronomidoktor vid Uppsala universitet. Det stora avståndet gör att temperaturen sällan klättrar över -200 grader Celsius, berättar han. Om planeten skulle ha fyra årstider som på jorden, vet man ännu inte, men om så är fallet så har de amerikanska astronomerna räknat ut att våren på Neptunus skulle vara betydligt längre än här - i motsvarande 40 jordår. Källa: Science News
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".