Kastanjemal. Foto: Elisabeth Kärnestam.

Hästkastanjen hotas av nytt skadedjur

En ny skadeinsekt som angriper prydnadsträden hästkastanj sprider sej snabbt norrut i Sverige, och misstänks nu ha nått Mälardalsområdet. Den heter kastanjemal och är en halvcentimeterstor glänsande brun fjäril med vita tvärband, vars larver gör fula bruna fläckar på bladen. Vid svåra angrepp kan hela trädkronan bli helt brun redan i juli.

– Det är bara fem år sedan den kom till Skåne, berättar Linda-Marie Rännbäck från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

2007 hittades den i Norrköping, och nu misstänker man att den kommit till Stockholm- och Uppsalaområdet.

Orsakar skador i Europa
I och med förändringen mot ett varmare klimat kan problemet förvärras här i Sverige. I andra delar av Europa orsakar den redan mycket skador.

Kastanjemalen är svår att bekämpa, men genom att samla in bladen och bränna, varmkompostera eller lägga dem i soppåsar, som man sedan knyter ihop, kan man minska angreppen. Att sätta upp fågelholkar kan även ge viss effekt.

Angriper den vanliga hästkastanjen
Linda-Marie Rännbäck avråder inte från att plantera hästkastanj. Kastanjemalen tycker, som tur är, inte om alla sorters hästkastanjer.

- Men man kan välja arter och sorter som är mindre benägna att få angrepp, säjer hon.

Tyvärr angriper den mest den vanligaste och härdigaste vitblommiga hästkastanjen.

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".