Östersjön, ett surt och näringsrikt hav.

Övergödningen motverkar försurningen

Övergödningen av Östersjön kan motverka försurningen av havet, det slås fast i en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet. Professor Anders Omstedt som står bakom studien säger att en näringsrik Östersjö är positiv om man vill motverka en pH-sänkning i havet.

Två miljöproblem står emot varandra. Övergödningen som skapar algblomningar och döda bottnar, och försurningen som bland annat gör att djur som bildar skal eller skelett av kalk får det svårt och på sikt riskerar att dö.

Flera problem samverkar
I artikeln som publiceras i tidskriften Continental Shelf Research har man för första gången tittat på hur de olika hoten mot Östersjön samverkar, förutom försurningen och övergödningen har man också tagit med klimatförändringar, och fiske. I den här första rapporten, från ett forskningsprojekt som ska pågå i tre år, slår man alltså fast att försurningen och övergödningen hänger ihop på ett sätt man inte visste förut.

Svår avvägning
Vilket problem som allvarligast går inte att säga och det blir slutligen upp till politiker att avgöra. Oceanografen Anders Omstedt vill inte uttala sig som forskare om det, men som privatperson säger han ändå att övergödningen inte behöver vara så allvarlig om man sköter den på, som han säger, rätt sätt.


-  Övergödningen i sig är inget negativt, det är frågan om hur man hanterar det. Ett näringsrikt hav ger tillexempel mycket fisk.

Men vi har ju ändå döda och syrefria bottnar är inte det ett problem?


- Det är klart att det är ett problem, men förr eller senare måste man värdera det här emot varandra, forskningen kan ge ett underlag till politiker och beslutsfattare för sådana beslut, säger professor Anders Omstedt vid Göteborgs universitet.

Försurningen av världshaven orsakas enligt forskarna av den allt högre koldioxidhalten i atmosfären som i haven ombildas till kolsyra. De övre vattenlagren klarar inte längre att buffra all kolsyra som därmed gör haven surare.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".