Göran Gustafssonprisen utdelade

De största nationella priserna till naturvetenskaplig forskning, Göran Gustafssonprisen, delades ut i går, tisdag. Priserna går till forskare i matematik, fysik, kemi, molekylärbiologi och medicin.  

Trots att priset delas ut till olika områden, så hade alla priserna i år mer eller mindre med medicin eller biologi att göra. Till exempel matematisk statistik för att hitta sjukdomsframkallande mutationer i vår arvsmassa, fysik om ljusfenomen i nanoskala som kan användas till biosensorer eller i tumörbehandling, och kemi om hur proteiner veckar sig för att kunna fungera och inte orsaka sjukdomar.

De fem pristagarna och deras forskargrupper får dela på sammanlagt 23 miljoner kronor. Varje pristagare får 4,5 miljoner kronor i forskningsanslag, fördelat på tre år, samt ett personligt pris på 100 000 kronor.

De fem svenska forskare som får årets upplaga av Göran Gustafsson-priserna är Ola Hössjer, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, Mikael Käll, professor i fysik vid Chalmers tekniska högskola, Pernilla Wittung-Stafshede, professor i kemi vid Umeå universitet, Karl Ekwall, professor i molekylärbiologi vid Karolinska Institutet samt Södertörns högskola och Klas Kullander, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".