Det är svårt att artbestämma ålar.

DNA-teknik gör det svårare att smuggla ål

Att artbestämma en europeisk ål har blivit betydligt lättare, även om ålen i fråga är rökt.  Forskning vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm visar att man via DNA kan avgöra om det är frågan om den hotade europeiska ålen eller någon annan ålart, något som kan få stor betydelse för att begränsa handeln med ålyngel eller ålprodukter i världen. 

- Man har saknat ett verktyg för tulltjänstemän att kunna verifiera om det är europeisk ål eller ål av någon annan art, tack vare den här upptäckten kommer det bli lättare, säger Anders Silfvergrip, intendent på Naturhistoriska riksmuseet som gjorde upptäckten.

Ålarna är lika varandra
Det är svårt att skilja den europeiska ålen ifrån de 14 andra arterna av ål som finns i världen. Speciellt om de är yngel. Ännu svårare är det om fisken är rökt, hackad i bitar eller tillagad på något annat sätt. Men Anders Silfvergrip har hittat en unik del i det DNA som finns i den del av cellen som brukar kallas cellernas kraftverk, mitokondrierna, som gör att man kan se om det verkligen är en europeisk ål. 

Svårare att smuggla ål 
Eftersom den europeiska ålen är starkt utrotningshotad och skyddad enligt FN:s konvention för hotade arter, är också handeln med ålprodukter begränsad. De som försöker handla med av europeisk ål som inte har tillstånd för det kommer nu kunna bli avslöjade om de märkt lasten med en annan ålarts namn men i själva verket har den europeiska ålen i lasten. Forskningsresultetet kan därför få stor betydelse när det gäller ålens framtid.

- I det här skedet, när man tillåter handel under reglerade former, så har den verklig betydelse, säger intendent Anders Silfvergrip.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".