Förmaksflimmer vanligare hos stora män

Män som är storväxta när de är i 20-års åldern löper ökad risk för att drabbas av förmaksflimmer i hjärtat när de blir äldre, det visar forskning från Sahlgrenska akademin. Ju större männen var och ju mer de ökade i vikt desto större var risken att drabbas av förmaksflimmer senare i livet.

Annika Rosengren är professor i medicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och hon är en av dem som har gjort studien.

– Vi kom fram till att det inte spelar någon roll om man är fet eller bara stor till växten. Alla kroppsmått som har med kroppsstorleken att göra visar att man har en association mellan kroppsstorlek och risken att få förmaksflimmer, säger Annika Rosengren.

Kroppsstorleken avgörande
Att vara storvuxen i sin ungdom behöver alltså inte betyda att man är fet. Även långa och kraftigt byggda män hör till den grupp som löper ökad risk att drabbas av förmaksflimmer när de blir 60-70 år.

Annika Rosengren säger trots allt att unga män med mycket muskler inte ska sluta träna av rädsla för att drabbas av förmaksflimmer när de blir äldre.

– Fysisk aktivitet har väldigt många positiva effekter. En stor kraftig yngling som tränar mycket ska naturligtvis fortsätta med det, säger Annika Rosengren.

Vanligt bland äldre
Förmaksflimmer är den vanligaste störningen av hjärtrytmen bland äldre. Vid förmaksflimmer drar sig inte hjärtats förmak samman som det ska och det medför oregelbunden puls som kan leda till trötthet, andfåddhet och blodproppar.

Att storvuxna män drabbas av förmaksflimmer i större utsträckning beror på att deras förmak är större och att större förmak har en tendens att bli mer utspända. Det i sin tur gör att de inte drar sig samman som de ska.

Forskarna tror att antalet personer som drabbas av förmaksflimmer kommer öka i framtiden och en orsak till det kan vara att både vikt och längd ökar bland unga idag. De här kunskaperna kan göra att läkarna lättare kan hitta personer med risk för förmaksflimmer.

– Man har inte riktigt vetat vad ökningen av förmaksflimmer beror på, men att kroppstorleken ökar kan bidra till att förklara det. När vi blir längre blir vi också tyngre, säger Annika Rosengren.

Sofia Brodd
sofia.brodd@sr.se

Referens:
Rosengren, A. et al. Big men and atrial fibrillation: effects of body size and weight gain on risk of atrial fibrillation in men, European Heart Journal.
doi:10.1093/eurheartj/ehp076

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".