Här rinner antioxidanten DHPEA-EDA som skyddar extra bra mot hjärtsjukdomar.

Olivoljans skyddande ämne identifierat

Man har lyckats hitta vilken förening i olivolja som gör att oljan skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det har man sett genom att testa olika ämnens effekter på röda blodkroppar, och man märkte då att det är en viss antioxidant som skyddar mer än de andra ämnena som finns i olivolja. Antioxidanten skulle kunna tillsättas i olja för att öka skyddet mot hjärtsjukdomar.


Referens:

Paiva-Martins, F et al. Effects of olive oil polyphenols on erythrocyte oxidative damage, Molecular Nutrition & Food Research, Vol. 53, 2009.
DOI: 10.1002/mnfr.200800276

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".