Vindruvor som inte blev vin. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix

Jakt på värmetåliga druvor

Spanien är i areal mätt världens största vinproducent, samtidigt som det är ett av de länder i Europa som drabbas mest av klimatförändringar. Därför har den spanska regeringen dragit igång ett projekt som ska förbereda och anpassa vinindustrin till ett varmare klimat.

– Det här är en vit druvsort som hittades i en by som heter Basarrén. Det kan vara en gammal inhemsk druva som har överlevt många sjukdomar och torkor och som kanske har större chans att klara sig när klimatet blir varmare, säger trädgårdsmästaren Gemma Riart på Torres vingård utanför Barcelona i Spanien och visar en liten spröd planta.

Hon förklarar att odla tåligare druvsorter är ett sätt att klara klimatförändringarna - att plantera nya vingårdar på högre höjd, där det är kallare, är ett annat.

Nytt forskningsprojekt
Den spanska staten har dragit igång ett stort forskningsprojekt, tillsammans med vinindustrin, för att förbereda och anpassa vinindustrin till de nya förutsättningarna.

– Än så länge har vinerna bara blivit bättre av de milda vintrarna, säger enologen Mireia Torres på vingården Torres, som leder projektet.

Större förändringar
Alkoholhalten i vinerna har stigit på grund av värmen. Om det blir ännu varmare och torrare förändras smaken på vinerna ännu mera. Precis hur mycket försöker Torres ta reda på redan nu, genom att utsätta vinstockar i sina växthus för högre temperaturer, mindre vatten och mer koldioxid i luften. Sådant som kan bli verklighet väldigt snart i Spanien.

Petra Socolovsky
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".