Hörselnedsättning leder till genförändringar som leder till spontan nervaktivitet, enligt en studie.

Ett steg närmare botemedel mot tinnitus

Forskare tror sig ha hittat en möjlig orsak till tinnitus. Det skulle kunna leda ett steg närmare ett sätt att bota åkomman, som drabbar runt en tiondel av befolkningen i någon form.

– Vi har en tendens att ibland säga ”har du tinnitus får du vänja dig vid det, för det kan vi inte göra något åt.” Det här är en liten pusselbit som gör att man kanske kan se ett ljus i tunneln, säger Claes Möller, professor i audiologi vid Örebro universitet.

Tinnitus är ett störande ljud som en person hör men andra inte kan höra. Man vet väldigt lite om vad tinnitus beror på, men en viktig pusselbit läggs nu med den studie som australiska forskare har gjort på marsvin.

Studien visar att det hos individer med hörselnedsättning uppstår en spontan elektrisk aktivitet i vissa nerver. Och de elektriska signalerna uppfattar hjärnan som ljud.

Forskarna märkte också att hörselnedsättning leder till obalans i aktiviteten hos vissa gener. Man vet sedan tidigare att gener kan minska och öka sin aktivitet vid olika skador. Och det verkar alltså i det här fallet vara genförändringen som ger upphov till spontan nervaktivitet.

Ungefär var tionde person har tinnitus i någon form och två procent av befolkningen har så svår tinnitus att det påverkar deras liv.

Studien är gjord på marsvin och det kan fortfarande vara långt kvar innan resultaten kan användas för att bota tinnitus hos människor. Men studien är ett viktigt steg på vägen, enligt Claes Möller.

– Möjligtvis kan man hitta någon form av läkemedel som kan reglera en del av den här genaktiviteten, precis som man börjar hitta det för andra typer av hjärnsjukdomar och öronsjukdomar. Så det är inte oviktigt det här, säger Claes Möller.

Axel Naver
axel.naver@sr.se

Referens:
Dong, S et al. Changes in neuronal activity and gene expression in guinea-pig auditory brainstem after unilateral partial hearing loss, Neuroscience, Vol 159, Issue 3, 2009.
DOI:10.1016/j.neuroscience.2009.01.043

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".