EMU-utspel i forskarvärlden

Chefen för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, Lena Torell uppmanade igår torsdag väljarna att rösta ja till EMU. Detta under en presskonferens i IVA:s lokaler i Stockholm. Trots att IVA ska vara neutrala ser Lena Torell inga problem med att vara ordförande för akademin och tydligt ta ståndpunkt i frågan.
Tillsammans med folkpartiledaren Lars Leijonborg kallade IVA:s Lena Torell till en presskonferens där de uppmanade väljarna att rösta ja till euron, för forskningen och den högre utbildningens skull. Enligt Leijonborg och Torell ska olika valutor betyda krångel för internationellt forskningssamarbete. Och krånglet ska bestå i växlingsbestyr i största allmänhet, och ovisshet från de andra länderna om svenska pengars värde. De menade att om Sverige bidrar med kronor där andra bidrar med euro, kan övriga länder känna osäkerhet, eftersom värdet av vårt bidrag då kan variera. Dessutom menade de att vårt inflytande över EU:s forskningspolitik minskar om vi inte sitter med i den inre kretsen bland euroländerna. Presskonferensen hölls i IVA:s lokaler, och i pressmeddelandet som skickades ut inför presskonferensen presenteras Lena Torell som akademins vd. Ändå säger hon att det här inte ska tolkas som att Ingenjörvetenskapsakademin har tagit ställning för euron. - IVA är en organisation som är opolitisk och neutral. Enskilda IVA-ledamöter kan gå fram och tycka vad dom vill i debatter, men IVA som helhet tar inte ställning till detta. Att vi ändå är i IVA:s lokaler är för mig ointressant. Detta är en arena där vi välkomnar näringsliv, politiker och det akademiska, säger Lena Torell.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".