Hot om miljökatastrof i Sibirien

Den snabbt ökande oljeutvinningen, framförallt i västra Sibirien, kan leda till en miljökatastrof i det arktiska Barents hav. Trots att det här är mycket besvärliga vatten att segla i, med stormar, is och mörker stora delar av året, saknas beredskap för ett haveri.
Barents hav - området är Nordeuropas biologiskt mest produktiva, och är viktigt för fisket i hela EU. Dessutom finns norra halvklotets största fågelkolonier där. Allt i ett klimat där olja bryts ner mycket långsamt Varje dag passerar runt 200 ryska oljetankbåtar Nordkap och går längs den norska nordkusten. Ändå finns ingen beredskap för eventuella haveri. I Nordnorge finns inga bogserbåtar som kan assistera tankfartyg, och de oljelänsar man har är anpassade för läckage från små fiskebåtar inne i hamnbassänger Thomas Nilsen är en känd miljöaktivist i Nordnorge och nytillsatt expert i Barentssekretariatet. Han är mycket kritisk till Norges beredskap. - Ett oljeutsläpp i Arktis kommer att få katastrofala följder för fisket, för fåglar och för miljön generellt, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".