Veckomagasin 2003-08-16

Multinationella företag tar över vattnet i våra kranar. För första gången på tio år ska man borra efter olja i svenska vatten. Och i Sibirien tror man ännu mer på oljeindustrinsexpansion, i det som somliga kallar framtidens Mellanöstern.
Multinationellt vatten i våra kranar De globala vattenföretagen intresserar sig även för Sverige. I Norrtälje driver franska jättekoncernen Veolia vattenförsörjningen på entreprenad. Fördelar: tillgång till spjutspetsforskning och billigare. Men det blir högre taxor på lång sikt, menar kritiker och hänvisar till Frankrike. I världen är vattenkontrakt storaffärer, berättar Ann Christin Sjölander Holland, författare till en ny bok: "Vatten - rättighet eller handelsvara?". Lyssnarfråga Britt Gunnarsson i Uppsala undrar varför utvecklingen av avsaltat havsvatten går så långsamt - borde inte det kunna bli en lösning på många av världens vattenproblem? Jan Lundqvist, professor vid Tema Vatten i natur och samhälle vid Linköpings universitet svarar. Olja utanför Gotland? Nu ska man borra efter olja i Östersjön, på svenskt vatten. Vi tittar närmare på varför man tror att det finns olja nu efter alla misslyckade titdiager försök. Sibirien - framtidnes Mellanöstern Västra Sibirien expanderar nu på världens oljemarknad. Men samtidigt som politiker ser nya jobbtillfällen och bättre ekonomi framför sig bekymrar sig miljövännerna för den ökande trafiken med tankfartyg i den känsliga naturen. Nyhetssvep Tusentals internetanvändare drabbades av datamasken Lovsan. Masken utnyttjar en säkerhetsmiss i Windows. Chefen för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, Lena Torell, uppmanar väljarna att rösta ja till euron. Utspelet påverkar inte IVA:s neutrala hållning, anser hon. I Nämforsen i Ångermanland har arkeologerna hittat ytterligare 700 hällristningar. Just nu arbetar de med att rekonstruera stenålderslandskapet i en virtuell modell. Den spanska skogssnigeln - mördarsnigeln - kan få avkomma med den svenska skogssnigeln. Resultatet kan bli en supersnigel, glupsk som den spanska och tålig som den svenska. Spam, spam, spam Claes Tullbrink, spamexpert, ger oss tips om hur man blir av med oönskad skräppost i sin dator med hjälp av ett filter. Albert Einstein Einstein-serien handlar idag om Einsteins roll i omvärlden, som sionist och pacifist. Anders Barany från Nobelmuseet berättar. Nanoetik Nanotekniken expanderar och forskningen går fort framåt. Men etikdiskussionerna har inte riktigt hunnit med, anser många. I USA och England höjs nu rösterna för mer satsning på etik inom nanoforskningen. Vi samtalar med Niklas Hällström från Dag Hammarskiöld-fonden, om varför den sådan debatt behövs och hur situationen är i Sverige. Vinnade vetande Förra veckans svar: Landsort. Vinnare: Anna-Lena Nensén i Stockholm. Veckans fråga: Vi söker en hamnstad i Sibirien som har fått namn efter en rik göteborgare, som finansierade Nordenskiölds expeditioner. I rymden med Sven Grahn Sista delen av sommarens serie om rymdhistoria handlar om ett intressant samarbete mellan Sovjet och USA, då en rymdkapsel från vardera landet kopplades ihop i rymden. Året var 1975 och presidenterna Nixon och Brezjnev hade gjort upp om det hela. Sven Grahn från Rymdbolaget berättar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".