1 av 2
Smarta elmätare hade kunnat ge stora besparingar bland hushållen.
2 av 2

Smarta elmätare hade lett till besparingar

Med smarta elmätare skulle de svenska hushållen kunna minska sin elförbrukning med tio procent. Men istället har energibolagen nu installerat fem miljoner elmätare som bara ska mäta elförbrukningen en gång i månaden. Brittiska forskare anser att Sverige kunde valt en annan väg.

– Siffrorna för dem som använder direkt återkoppling varierar mellan 5 och 15 procent. Du kan få information om din strömanvändning på din dator eller i mobilen eller en särskild mätare och har då tillgång till den där du kanske kan ändra ditt beteende, säger Sarah Darby, forskare vid University of Oxford.

Stora besparingar
Sarah Darby har sammanställt ett 40-tal internationella studier kring smarta elmätare där värdena går ned så fort man stänger av en elektrisk apparat. Folk sparar mellan 5 och 15 procent av sin elförbrukning med direktmätare på väggen hemma, eller i datorn eller mobilen.

En motsvarande metastudie av den finske forskaren Jessica Strömbäck på konsultfirman VaasaEtt ger ett snitt på drygt tio procents elbesparing. Det motsvarar en tiondel av de svenska hushållens förbrukning alltså all vindkraft de senaste två åren, eller ett halvt kärnkraftverk.

Information varje månad
Men den lag som träder i kraft första juli i Sverige ställer bara krav på att nätbolagen, som till exempel Eon, Vattenfall och Fortum, som också är de som äger elmätarna, behöver ge kunderna information en gång i månaden.

Strömbäcks och Darbys forskning visar att månadsräkningar i snitt bara ger fem procents elbesparingar, och Jessica Strömbäck beklagar att svenska regeringen 2003 inte begärde mer av bolagen.

– Tyvärr är det så att regeringens krav var så låga i Sverige att det lämnade ett jättestort spelrum åt nätbolagen, anser Jessica Strömbäck vid konsultfirman VaasaEtt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".