Bättre forskning om försurning

Forskningen om hur ryggradslösa djur i havet påverkas av försurningen av haven ska bli bättre i Sverige.
Hittills har försöken utförts i mindre akvarier, men snart ska det ske i mer naturliga förhållanden.

Genom att föda upp ryggradslösa djur i laboratoriemiljö studerar forskarna vid Tjärnö och Kristinebergs marinbiologiska laboratorier hur djuren påverkas om man på konstgjord väg gör vattnet så surt som det förväntas bli i slutet av detta århundradet.

Skaldjur drabbas
Forskningen visar att djur som bildar skal eller skelett av kalk får det mycket svårt och risker att dö, även fortplantningsförmågan hos de flesta arter blir sämre. Men att studera djuren i små akvarier med lite vatten är inte optimalt, därför skall man snart bygga upp stora tankar där man på ett bättre sätt kan efterlikna förhållandena i naturen, det säger marinbiologen Jon Havenand som är forskare på Tjärnö.

25 procent surare
Ph värdet i världshaven har i genomsnitt blivit 25 procent surare och forskare i Australien har redan sett att amöbaliknande djur som lever i korallreven har fått tunnare skal. Kunskapen om konsekvenserna av havsförsurningen är dock liten, eftersom forskningsområdet bara är ett tiotal år gammalt. Men med bättre teknik hoppas Jon Havenhand att man på ett bättre sätt skall förstå det komplicerade samspelet i haven.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".