Schimpanshanar ger kött i utbyte mot sex

Schimpanshonor i det vilda är mer benägna att ha sex med hanar som förser dem med kött, visar en ny studie. Hanar som delade med sig till honor kunde para sig dubbelt så ofta som andra.

Shimpanshanar jagar avsevärt oftare än honor, och forskare har länge vetat att de hanar ofta delar med sig av köttet även till honor som inte deltagit i jakten.

Värdefull resurs
Just varför det gör det har däremot varit oklart, eftersom kött är en värdefull resurs för chimpanser, och jakten kan medföra risker.

En teori har varit att hanarna ger köttet i utbyte mot sex med honor, och den nya studien, som gjorts på schimpanser i Elfenbenskusten, ger stöd åt denna teori. Hanar som delade med sig av sitt byte till honor hade dubbelt så stor framgång när det gäller parning som andra hanar, visade studien.

Video: Schimpans jagar mindre apa (extern länk)

Långa perioder
Schimpanshonorna var alltså mer benägna att para sig med generösa hanar. I studien kunde forskarna se att den här byteshandeln även sträckte sig över långa tidsperioder.

Enligt forskarna visar studien inte bara att kött används ges i utbyte mot sex, utan ger visar även på chimpansers förmåga till långsiktig planering.

Referens:
Gomes CM, Boesch C (2009) Wild Chimpanzees Exchange Meat for Sex on a Long-Term Basis. PLoS ONE 4(4): e5116. doi:10.1371/journal.pone.0005116

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".