Stor midja ökar risken för hjärtsvikt

En stor studie om hjärtsvikt bekräftar bilden av att fetma är farligt. Fetma leder till ökad risk för hjärtsvikt, och särskilt farligt är bukfetma, som är mer aktivt i ämnesomsättningen. Det visar en ny studie där 80 000 svenskar har ingått,  i Uppsala, Västmanland och Örebro län.

– Både fetma som sådant och bukfetma specifikt är oberoende riskfaktorer. Bägge två bidrar till ökad risk för hjärtsvikt, säger Alicja Wolk, som är professor i miljömedicin på Karolinska Institutet.

Hon är en av forskarna som har gjort en stor studie på runt 80 000 svenskar i Uppsala, Västmanland och Örebro län. Studien har tittat närmare på hjärtsvikt, som är en av de stora orsakerna till att personer över 65 års ålder hamnar på sjukhus.

Bukfett farligast
Studien visar att fetma ökar risken för hjärtsvikt. Särskilt farligt är bukfetma, alltså det fett som finns kring organen inne i magen. Bukfettet är nämligen mer aktivt i ämnesomsättningen.

Man ska alltså inte stirra sig blind bara på BMI, det vill säga förhållandet mellan kroppslängd och vikt. Även om man har ett normalt BMI så betyder ett stort midjemått ökad risk för hjärtsvikt, eftersom bukfetma är extra farligt.

– Det finns personer som kan ha relativt låg BMI, men som metaboliskt kan vara feta, säger Alicja Wolk.

Använd måttband
Studien poängterar också att hos kvinnor är det inte säkert att högt BMI betyder ökad risk för hjärtsvikt. Hos kvinnor kan fetma sätta sig runt höfter och lår, och det fettet är inte lika farligt som bukfetma.

Därför är måttbandet lika viktigt som vågen för att mäta farlig fetma. Men i grund och botten bjuder studien på samma slutsats som tidigare forskning: om man vill minska risken för hjärtproblem ska man se till att hålla en hälsosam vikt.

Axel Naver
axel.naver@sr.se

Referens:
Levitan, E B et al. Adiposity and Incidence of Heart Failure Hospitalization and Mortality: A Population-based Prospective Study, Circulation: Heart Failure, 2009.
doi: 10.1161/CIRCHEARTFAILURE.108.794099