Parningstaktik studeras med fågelrobot

Fåglars parningsbeteenden hör till de mest fascinerande spektaklen i naturen. Att studera parningsbeteenden kan hos många arter vara frustrerande och tidsödande, men genom att använda specialbyggda robotfåglar kan biologer nu få helt nya inblickar i fåglarnas liv, och till och med själva delta i kommunikationen med fåglarna.


På en äng i Wyoming i USA struttar ett tiotal strålstjärtshönor runt. Det är hannar, och deras märkliga läten och uppvisningar, där de blåser upp en sorts säckar på bröstkorgen, är allihop riktade mot en hona - men vad hanarna inte verkar se är att honan rullar på räls från en modelljärnväg, och styrs av en grupp biologer ett stenkast bort.

Fjärrstyrd hona
Med hjälp av kameror på den här hon-roboten kan biologerna få ett verkligt fågelperspektiv, och se precis hur parningsbeteendet egentligen fungerar mellan hanarna och honorna, berättar Gail Patricelli, vid University of California Davis.

– Hon rör sig runt, kommer närmare hanen, eller kurar ihop sig. Så jag kan manipulera den ena sidan i samspelet och mäta hur hanarna svarar, säger Gail Patricelli.

Genom att närma sig olika hanar med robothonan kan Gail Patricelli studera exakt hur hanarna reagerar och hur de anpassar sina uppvisningar till honans beteende.

Uppmärksamma hanar lyckas bäst
Bland annat har Gail Patricelli kunnat se att de hanar som är bäst på att läsa av honans avsikter, och kan anpassa sin uppvisning efter hur intresserad hon verkar, också lyckas para sig flest gånger.

– Hanar som är bättre på att öka intensiteten i sin uppvisning ju närmare de kommer honan är mer framgångsrika när det gäller att para sig. De sparar energi genom att minska sin uppvisning när honan är längre bort och verkligen dra på för fullt när hon är nära, säger Gail Patricelli.

Fortsätter trots krasch
Men att arbeta med robotfåglar har sina problem. Det har hänt att robothonans huvud ramlat av när en hane blivit för närgången, eller att hon spårat ur och blivit liggande på sidan. Men som tur är är hanarna inte så petiga, säger Gail Patricelli, dom fortsätter att uppvakta roboten lika ivrigt som innan.

– Det här hanarna diskriminerar inte direkt. De försöker inte få till ett monogamt förhållande, så hanarna är inte petiga med vem de parar sig med, säger Gail Patricelli.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se