Plastkemikalie ökar risk för lungcancer

Kvinnor som arbetar inom skumplastindustri löper en tredubblad risk för att drabbas av lungcancer. Det visar en studie från Yrkes- och miljömedicinska kliniken på universitetssjukhuset i Lund. Orsaken kan vara ett ämne som liknar det som läckte ut och dödade tusentals människor i den Indiska staden Bhopal i mitten på åttiotalet.
I snart 13 år har forskarna i Lund följt en grupp anställda och före detta anställda vid nio svenska fabriker, som tillverkar skumplast till madrasser eller bilklädslar. Syftet har varit att studera hur deras hälsa påverkats av isocyanater - ett kemiskt ämne som utsöndras i själva tillverkningsprocessen, och som i djurförsök visat sig kunna orsaka både astma och vara cancerframkallande. Det var också en typ av isocyanater som läckte ut och orsakade tusentals dödsfall i den indiska staden Bhopal 1984. Resultaten av studien visar nu på en ökad risk för lungcancer, men inte totalt sett bland de 4000 som följts utan bara hos kvinnorna i gruppen. Av 1536 kvinnor, som jobbat minst ett år på någon av fabrikerna, hade tolv utvecklat lungcancer. Det är tre gånger fler än vad man skulle hitta i en lika stor grupp av genomsnittliga svenska kvinnor. - Det här är oroväckande, säger Lars Hagmar, en av forskarna bakom studien, eftersom samma mönster dykt upp i två liknande studier som gjorts i USA och Storbritannien. Kopplingen till isocyanater oklar Att det skulle var just isocyaneterna som orsakat cancerökningen kan man idag inte bevisa i någon av studierna, och ännu kan man inte utesluta att ökningen av lungcancerfall skulle kunna bero på helt andra orsaksfaktor som till exempel rökning, även om det inte är särskilt troligt, säger Lars Hagmar. - Det finns ju ingen anledning att tro att kvinnorna skulle ha rökt mer än männen i gruppen, och bland de senare har vi ju inte funnit någon som helst ökning av lungcancerfall, konstaterar han. Forskarna vill gå vidare För att ta reda på om det är isocyanaterna som ligger bakom lungcancerökningen tänker nu forskarna vid universitetssjukhuset i Lund fortsätta studierna kring kemikaliens långsiktiga effekter. Idag arbetar omkring 8000 personer inom den typen av skumplastindustrier där de löper risk att exponeras för isocyanater, men utsläppen av de här ämnena är idag betydligt lägre än för 30-40 år sedan då många av personerna i studien började sina anställningar. Enligt forskarna i Lund finns inga som helt risker med att komma i kontakt med skumplastprodukter, madrasser eller bilstolar, när produkterna väl är färdigtillverkade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".