DNA-karta nyckel till klimatet?

DNA:t hos en av världens viktigaste organismgrupper – Cyanobakterierna - är kartlagt. Ett framsteg som kan hjälpa forskarna att förstå hur våra oceaner påverkar jordens klimat.
Cyanobakterier – eller blågröna alger finns i miljardantal i våra oceaner – och häromdagen presenterade forskare från bland annat Frankrike, USA, Israel och Tyskland kartor över arvsmassan hos fyra av de vanligaste arterna. De här bakterierna, som bara är en tusendels millimeter stora, lever på fotosyntes - alltså av att omvandla solljus till kemisk energi. Ett arbete som påverkar gasbalansen i hela vår atmosfär. Via sin fotosyntes tillverkar cyanobakterierna ungefär hälften av det syre som vi andas. De ser också till att hålla nivåerna av växthusgasen koldioxid nere i atmosfären genom att binda upp gasen i havsvattnet. Att man nu, med hjäp av de nya kartorna, kan börja förstå hur cyanobakteriernas DNA styr deras fotosyntes, det hoppas forskarna, bland annat, ska hjälpa dem att bättre förstå hur våra oceaner påverkar klimatet på jorden. Källa: Nature & Amerikanska vetenskapsakademins tidskrift - PNAS
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".