Register över sjukhusens kvalité kommer på nätet

Snart kan patienter få tillgång till register där man kan jämföra vårdkvalitén vid olika sjukhus eller vårdcentraler. Kanske kommer man till och med att kunna jämföra olika läkares insatser i register på nätet.
Ambitionen är att exempelvis diabetiker, hjärt-kärlpatienter eller reumatiker ska kunna gå in på Internet och se vilka sjukhus som lyckats bäst i sin vård, var det är flest lyckade operationer, minst antal återremitterade, kanske till och med se på detaljnivå vilka läkare som har bäst statistik. Uppgifterna som läggs ut kommer från de nationella kvalitetsregistren. Det finns idag ett 40-tal såna register inom olika specialiteter i landet och flera är på gång att etableras. Syftet med registren är från början att sjukhusen själva ska kunna göra uppföljningar av vården - och eftersom de har byggts upp för experter, är de inte begripliga för vanliga patienter i en handvändning. De måste anpassas för lekmän innan de görs tillgängliga för alla, också på grund av risken att de misstolkas: Exempelvis får vissa specialenheter får alltid ta emot dom svårast sjuka, patienter som redan från början har en sämre prognos, vilket drar ner statistiken för sådana enheter. Snabba förändringar märks inte heller på en gång i statistiken. Uppgifterna från i våras talar inte om att en ny skickligare kirurg har börjat på kliniken efter sommaren. Sådana problem ska lösas i dom projekt där Landstingsförbundet samarbetar med resten av vården för att göra kvalitetsregistren tillgängliga för alla. -Sjukhus och vårdcentraler bildar arbetsgrupper tillsammans med patientföreningar för att gå igenom vad patienterna behöver veta och hur man kan ordna det, berättar Jan-Erik Synnerman vid Landstingsförbundet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".