Nordpolens is är på väg att försvinna

Nordpolens is smälter. Enligt en ny forskningsrapport kan fyra femtedelar av den vara borta om hundra år. Då kan också Barents hav vara isfritt under hela året.
Isen utbredning runt Nordpolen har minskat med drygt 7 procent de senaste 25 åren. Och om 100 år förväntas istäcket under sommarmånaderna vara 80 procent mindre än vad det är idag. De här beräkningarna har gjorts i ett EU-finansierat forskningsprojekt vid Bergens Universitet i Norge, där man jämfört Nordpolens lufttemperatur med istäckets utbredning från mitten av 1900-talet och fram till idag. Resultatet pekar alltså på att istäcket minskar, och att det kommer fortsätta att göra det. Barents hav, norr om Norge och Ryssland, kan enligt studien vara helt isfritt under hela året i slutet av det här århundradet. Leif Andersson är professor i kemi vid Göteborgs Universitet och har studerat Nordpolen sedan 80-talet. Vi skandinaver har all anledning att bry oss om vad som händer där, säger han. - Det händer stora saker där och det påverkar oss både genom atmosfären och genom havsströmmarna. När isen smälter vid Norpolen ökar vattenmängden, och då avdunstar också mer vatten från havet. Det gör att det i framtiden kan komma att regna mycket mer över Europa och Sibirien. Mer vatten kring Nordpolen påverkar också havsströmmarna. De kan ändras så att vi får ett mycket kallare klimat i Skandinavien i framtiden. Medan jorden som helhet blir varmare, kan alltså Skandinavien bli kallare. De flesta klimatforskare tror att det är människans utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser som driver utvecklingen mot ett varmare klimat på jorden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".