Luften över Atlanten styr Europas klimat

Forskare är ett steg närmare att förstå regionala klimatfenomens roll i framtida klimatförändringar. Den senaste europeiska värmeperioden, som inföll under Medeltiden, kopplas i en studie samman med förändringar i tryck och vindförhållanden i nordatlanten.

I dagens europeiska klimat spelar de cykliska variationerna över nordatlanten, som kallas Nordatlantiska oscillationen, en viktig roll.

Nordatlantiska oscillationen är ett komplext klimatfenomen kopplat till cykliska variationer i tryck och vindförhållanden mellan ena sidan av Atlanten och den andra. Valerie Trouet, från Swiss Federal Institute for Forest, Snow, and Landscape Research i Schweiz, och hennes kollegor ansåg att oscillationen även borde ha spelat en viktig roll för klimatet under Medeltiden.

Forskarna återskapade den Nordatlantiska oscillationen genom att titta på årsringar hos marockanska träd och stalagmiter i Skottland.

Forskarna fann att Nordatlantiska oscillationen var på sitt maximum under värmeperioden men förändrades sedan till ett svagare läge i början av den efterföljande Lilla istiden. Resultatet hjälper till att förstå Nordatlantiska oscillationens beteende, säger forskarna. Sådana regionala svängningar är en viktig del i naturligt förekommande klimatförändringar.

Referens:
Trouet V. et. al. Persistent Positive North Atlantic Oscillation Mode Dominated the Medieval Climate Anomaly, Science vol 324 , 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".