Även spottad sportdryck ökar orken

Man behöver inte svälja sportdryck för att den ska ge viss effekt. Enligt en studie minskar trötthetskänslan även om man spottar ut drycken. Forskarna menar att en del av effekten från sportdryck kommer av att receptorer i munnen signalerar direkt till hjärnan, utan att sockret faktiskt ger energi till musklerna.

Studien visar att kolhydraterna glukos och maltodextrin aktiverar belöningscentra i hjärnan och forskarna menar att de studerade cyklisterna därför upplevde prestationen som mindre jobbig.

Speciella receptorer
Den här studien kan förklara en av flera effekter som sportdrycker har, förutom att socker faktiskt ger kroppen energi.

Studien tyder också på att det kan finnas hittills okända receptorer i munnen som reagerar på kolhydrater och skickar nervsignaler till hjärnan oberoende av smaklökarna för söt smak.

Testat på cyklister
Studien gjordes på cyklister som fick cykla under cirka en timme. En grupp fick en lösning med glukos, en grupp fick en lösning med maltodextrin och en tredje grupp fick en verkningslös placebolösning. Med sötningsmedel hade man gett alla dryckerna samma smak, men de som fick sportdrycker kände alltså att de orkade mer utan att de ens drack upp sportdrycken utan bara hade den i munnen.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Referens:
Chambers, E S et al. Carbohydrate sensing in the human mouth: effects on exercise performance and brain activity, The Journal of Physiology, 15 April 2009.
DOI: 10.1113/jphysiol.2008.164285