1 av 2
Maria Berg och Gustaf Andersson på Petersbergs gård utanför Enköping plöjer sällan. Allt fler gör som de.
2 av 2

Allt fler bönder slopar plogen

Allt fler svenska lantbrukare slutar använda plogen. Enligt Jordbruksverket tillämpas nu plöjningsfritt jordbruk på 10-20 procent av den svenska marken med ettåriga grödor.

Särskilt vanligt är odlingssättet på den styva Upplandsleran utanför Enköping. Där odlar Gustav Andersson och de allra flesta av hans grannar mestadels helt utan plogens hjälp.

– Den extremaste formen av plöjningsfri odling är när vi inte gör någonting utan använder såmaskinen direkt efter föregående års gröda och sår direkt i stubben, förklarar han.

Kultivator
Ibland passar det förfaringssättet jorden bäst. Ibland använder man en kultivator som rafsar lite lätt i ytan. Plöjer gör man bara undantagsvis här. Det spar helt enkelt tid och bränsle att låta bli att sitta på traktorn och dra djupa fåror i den tunga jorden.

Skördarna blir ändå lika bra, säger Gustav Andersson. Hans erfarenhet får stöd av år av forskning om den här odlingsmetoden, säger Johan Arvidsson, professor i markfysik vid Sveriges Lantbruksuniversitet:

– Vi har försök här på Ultuna som har legat i 35 år och där man i genomsnitt har haft högre skörd i det plöjningsfria systemet än i det plöjda.

Olika jordar
Men den plöjningsfria odlingen fungerar olika bra på olika jordar.

I norra Mälardalen, där Gustaf Andersson bor, är den stora poängen minskad bränsleåtgång och sparat arbete. Ofta kan plöjningsfri odling också öka mullhalten i jorden vilket gör att den håller kvar vatten och näringsämnen bättre.

Mot ökenutbredning
Sånt är särskilt viktigt i andra delar av världen; i varma klimat med kraftiga regn. Där kan plöjning leda till markutarmning och ökenutbredning.

Därför har man i Latinamerika i stor skala gått över till plöjningsfria metoder, säger Johan Rockström vid Swedish Environment institute. Han berättar också att fler länder följer efter:  

– Nu ser vi hur de här metoderna skalas upp i stora delar av Afrika, i Pakistan, Indien och även i Europa. I USA är nu 40 procent av jordbruket under någon form av plöjningsfri odling.

Hör mer i Vetenskapsradion Klotet kl 13.20 i P1 och kommentera gärna på .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".