Nytt arbetsminne utan elkrav för datorer

En ny typ av arbetsminnen för datorer och andra elektronikprylar är på gång i datalabben, minnen som på sikt kan förenkla vårt arbete med datorer. Om något år kommer de första prototyperna med magnetiska minnen som inte behöver el för att bevara data i minnet.
Det finns vissa saker med datorer som de flesta retar sig på. Att det tar tid att starta program jämt och ständigt och att man förlorar något man skrivit in i datorn, till exempel vid strömavbrott. En del av de här problemen kan komma försvinna om det magnetiska primärminnet blir en användbar teknik, för det minnet kräver inte ström för att behålla data. Nyligen har flera nya prototyper till ett magnetiskt RAM-minne presenterats av både IBM och Motorola, de två halvledartillverkare som i konkurrens med varandra leder den här teknikutvecklingen. Redan om ett par år kan de hamna i kommersiella produkter, hoppas deras forskare, som till exempel mobiltelefoner och digitala kameror, där de nya minnena kan spara batteri. - Jag kan tänka mig en väldigt bred användning inom allt som kräver dataminne. Först i alla saker som kräver batterier, och sedan även i datorer, säger David Haviland, fysikprofessor på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm som följer utvecklingen av det magnetiska minnet. Fortfarande finns dock en rad fysikaliska problem med det nya minnet, som har värmeutveckling och miniatyriseringen att göra. Man har inte lyckats krympa minnescellerna i samma grad som hos vanliga elberoende arbetsminnen, problem som forskarna nu tror går att lösa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".