Hawking föreläste för fullt hus

Det var fyllt till bristningsgränsen på tisdagkvällen när Stephen Hawking, världsberömd fysiker från Storbritannien, föreläste vid Stockholms universitet. Hawking var i Stockholm för att ta emot årets upplaga av den svenska fysikutmärkelsen, Oskar Kleinmedaljen.
Under applåder rullas han in, en av världens kanske mest kända fysiker, Stephen Hawking från Cambridge i England. Den stora aulan på Stockholms universitet var fylld till bristningsgränsen på tisdagskvällen då Hawking föreläste. Folk fick avvisas i entrén, och tillslut hade 1200 personer samlats för att höra mannen som sitter på samma professur som en gång den moderna fysikens fader Isaac Newton hade. För 40 år sen, som tjugoåring, fick Stepehn Hawking veta att han bara hade några år kvar att leva. Han hade drabbats av en muskeldegenerativ sjukdom som han trotsat sen dess. Samtidigt har han skapat banbrytande fysik där han sökt svar på de eviga frågorna om hur universum kom till och hur allt hänger ihop. Dessutom är han en makalös bästsäljare med sin bok från slutet av 80-talet, A brief history of time. Under föreläsningen sitter han i strålkastarskenet, i rullstolen, med huvudet lätt på sned. En andlös tystnad fyller salen i väntan på att hans talmaskin ska börja översätta orden som han matar in i datorn. Trots hans rykte som populäriserare, och trots den stora publiken som lockats till Stockholms universitets aula, så gör Stephen Hawkings inget för att göra det lätt för de som lyssnar. Efteråt erkänner en av fysikprofessorerna i samlingen att det mesta i anförandet gått honom förbi. Men för de flesta spelade det ingen större roll. Det är en levande legend som föreläst för åhörarna, ett smått surrealistiskt möte. En av studenterna smyger fram, ber en kompis hålla fram kameran och ställer sig bredvid hawking. Blixten går av - ett minne för livet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".