Smart-1 försenad igen

Den svenskbyggda månrymdsonden Smart-1 kommer att bli försenad igen. Det meddelade europeiska rymdstyrelsen ESA på en presskonferens i Stockholm på onsdagen. Men den här gången är det inte bärraketerna som sinkat uppskjutningen, utan en av de andra två sonderna som ska följa med upp.
Redan i mars, var det tänkt att den svensktillverkade rymdsonden skulle fara till väders från raketbasen i franska Guyana. Men en exploderad bärraket under ett annat uppdrag gjorde att allt fick skjutas på framtiden. Mars, blev till juli, som blev till augusti och sedan september. Och nu meddelar alltså ESA att uppskjutningen kommer att försenas ytterligare. Men den här gången är det inte Arianneraketerna som krånglar utan en av de två andra rymdsonder som ska åka med upp. En indisk telecomsatellit som fått problem med några av sina kretsar, och det ryktas att det är ett försäkringsbolag som kräver åtgärder innan uppskjutningen kan äga rum. Smart-1 som alltså till stor del är tillverkad här i Sverige, är fullproppad med spännande teknisk apparatur. Allt från en soldriven raketmotor som sprutar joner till ny utrustning för att analysera månens yta. Sedan en månad tillbaka har sonden stått färdig och blankpolerad i en lagelokal i Franska Guyana och bara väntat, och enligt det senaste budet skall det svenska prestigebygget kunna komma iväg någon gång under andra veckan i oktober - om nu inget annat går snett.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".