Rött vin och dess cancereffekter skapar debatt.Foto: Fredrik Sandberg

Bråk i Frankrike om vin och cancer

Ett öppet bråk mellan forskare har brutit ut i Frankrike, och det handlar om vinets effekter. Frågan är om drickandet av vin leder till ökad cancerrisk eller om det snarare är hälsosamt. Men upplysningskampanjen som varnar för vinets cancerrisker fortsätter, och där står det bland annat så här:

– Att regelbundet dricka ett glas alkohol om dagen ökar risken för cancer.

Så står det i den franska statens upplysningsbroschyr, säger Rafaelle Ancelin. Hon är vetenskapskvinna på I.n.c.a. Institut de Cancer och som nu lanserat en upplysningskampanj för att förebygga cancer genom att äta och dricka hälsosammare.

Internationell undersökning
Kampanjen är baserad på internationella undersökningen ”Food, nutrition, physicall activity and the prevention of cancer: a gobal perspective”.

Kampanjen startade den 17 februari i Frankrike. 70 000 brochyrer har sedan dess skickats ut till läkare och sjukhus. På I.n.c.a. vill man bland annat få ner fransmännens alkoholkonsumtion.

Kritiker i hård debatt
Men sambanden gällande alkohol och cancer ifrågasattes nästan genast av en rad internationellt kända forskare. De har i en uppmärksammad artikel i seriösa dagstidningen le Monde kritiserat I.n.c.a. Rapporten. Polemiken är nu på mycket hög nivå.

Den världsberömde läkaren, forskaren och författaren David Servan-Schreiber medger givetvis att cancerrisken ökar om man har en hög alkoholkonsumtion.

Men, understryker David Servan-Schreiber, däremot finns det inget som bevisar att en måttlig vinkonsumtion verkligen kan öka risken för cancer. Tvärtom kan vin i måttliga mängder under en måltid med mycket grönsaker minska risken med 30 procent för sjukdomen, säger forskaren David Servan-Schreiber.

David Servan-Schreiber, Richard Béliveau, Michel de Lorgeril, ”Deux verrres de vin rouge n’augmentent pas les risques de cancer”, Le Monde 22 Mars 2009

Reporter Johan Tollgerdt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".