Laserpuls kan ta bort radioaktivitet

Med laser har tyska och engelska forskare lyckats förvandla ett ämne i utbränt kärnbränsle, som är radioaktivt i miljontals år, till ett som förlorar sin radioaktivitet på några timmar.
Det handlar om en ny typ av transmutation, omvandling av radioaktiva ämnen i utbränt kärnbränsle till mindre långlivade ämnen. Förut har man planerat att göra det här med neutroner som produceras med hjälp av stora acceleratorer - men det går alltså att göra enklare, med laser. I alla fall vad gäller ett av ämnena i kärnbränslet, radioaktivt jod. Och det enda lasern gör för att åstadkomma den här stora förändringen är att slå loss en neutron från ämnet jod -129. Då blir det till jod -128 som i ett rasande tempo sönderfaller till xenon -128. Och det är stabilt. Ingen radioaktivitet kvar. En enda neutron kan som synes betyda mycket i atomernas värld. Inte alla ämnen Men det är inte alla ämnen i utbränt kärnbränsle som låter sig förändras av lasern på det här sättet. Den vanliga typen av transmutation, om man får säga så - den som använder sig av acceleratorer - den kan bättre ta hand om andra delar av avfallet, säger den svenske transmutationsforskaren Waclaw Gudowski. Räcker med 1000 år Lyckas man transmutera avfallet, göra det mindre långlivat, då behöver det inte förvaras säkert i 100 000-tals år, så som man nu planerar för - då räcker det med 1000 år. Och då kan förvaringsfrågan bli lite enklare att lösa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".