Aggressivt datavirus uppdaterar sig själv

E-postkommunikationen har lamslagits hos många myndigheter och företag de senaste dagarna. Och det gäller att vara uppmärksam den närmaste tiden, eftersom dataviruset sobig.f kan uppdatera sig själv via internet.
Det är ovanligt många och stora datavirus som drabbat datoranvändare dom senaste två veckorna. Det konstaterar flera datasäkerhetsexperter. Det senaste i raden har varit särskilt aggressivt. Sobig.f sprider massutskick av e-post, som slagit ut e-postkommunikationen hos många stora myndigheter och företag. Experterna kan inte förklara den snabba spridningen helt och hållet, men en anledning är att många datoranvändare har klickat på de infekterade brevens bifogade filer, helt emot alla råd. Har man klickat på bilagan är skadan redan skedd, och då gäller det att skaffa ett uppdaterat anti-virusprogram som rensar i datorn. Nya varianter Men det gäller att vara uppmärksam den närmaste tiden eftersom sobig.f kommer i nya varianter. Viruset har en funktion som innebär att det kan uppdatera sig själv via internet. - På måndagar och fredagar kommer sobig.f att kontrollera om det finns en uppdatering. I det läget kan det komma en helt ny funktionalitet till viruset, men vilken vet vi inte, säger datavirusexperten Per Hellqvist. Rådet till datoranvändare är att så snart som möjligt uppdatera sitt antivirusprogram, som rensar i datorn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".