Kamp mot klockan att stoppa Sobig.F

Datamasken Sobig.F har fått större spridning än något tidigare datavirus. På torsdagskvällen var majoriteten mail på internet SobigF- mail och inget annat virus har fått så stor spridning tidigare. Men det är bara en förberedelse för vad Sobig.F ska göra under fredagskvällen. Då ska den ut på internet för att uppdatera sig.
Än så länge har datamasken Sobig.F mest ägnat sig åt att sprida sig via e-postbilagor till allt fler datorer, men under fredagskvällen med början klockan åtta kommer den att ge sig ut på nätet och söka efter uppdateringar. Sannolikt är det samma typ av uppdateringar som SobigF:s föregångare hämtat på nätet. Allt från SobigA till SobigE har spridits tidigare i år fast i mindre omfattning än SobigF, och de har efter sin uppdateringsrunda gjort tre saker i de infekterade datorerna. Den har samlat information om datorn, lösenord och annat, och skickat iväg någonstans. Den har sparat kreditkortsnummer och annat användarna skrivit på sina tangentbord, och skickat iväg. Och de har gjort den infekterade datorn till ett verktyg för att göra massutskick med e-post, så kallade spam-utskick. Det verkar som att de som ligger bakom Sobig.F är några som vill kunna skicka spam. - Det kan finnas fe som kanske vill sälja knark eller förbjudna mediciner på internet, säger Patrik Runald på datasäkerhetsföretaget F-secure. Det kan alltså handla om någon typ av kriminell organisation, som betalat någon hacker för att skriva det här viruset. Men hur skyddar man då sin dator inför uppdateringen ikväll? Man får söka igenom den med ett antivirusprogram som är uppdaterat sen Sobig.F kom i tisdags. Datasäkerhetsföretagen har under de senaste dagarna försökt spåra de servrar som masken ska hämta sina uppdateringar ifrån. På torsdagskvällen trodde man sig ha hittat alla, och arbetet gick vidare med att försöka få internetadresserna, som kan vara hemma hos vilken ovetande användare som helst, avstängda. Lyckas det har attacken avvärjts, för den här gången. - Alla tidigare Sobig-maskar, utom en, har varit programmerade att sluta vid ett visst datum, och kring det datumet har nästa version kommit, säger Patrik Runald. Sobig.F är programmerad att sluta sprida sig den tionde september, och därför är det inte otroligt om det kommer en Sobig.G kring det datumet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".