1 av 2
Bondens marknad på Katarina Bangata i Stockholm.
2 av 2

Storstäder kan inte bli självförsörjande

Stadsbor måste börja odla sin egen mat, som en förberedelse för ett betydligt högre oljepris än idag. Det anser Transition Towns-rörelsen som på tre år spridit sig till 150 orter i Europa, USA och Australien. Men för de största städerna kan självförsörning vara en omöjlighet.

Ursprunget till Transition Towns-rörelsen finns i den lilla orten Totnes i sydvästra England där grundaren Rob Hopkins verkar.

– Albert Einstein brukade säga att du inte kan lösa ett problem med samma tänkande som skapade det. Och de som är ansvariga för vår framtid försöker desperat använda ett gammalt tänkande, anser Transition Towns-rörelsens grundare Rob Hopkins.

Måste ställa om
Grundidén är att vi måste ställa om till ett liv utan fossila bränslen innan oljepriset slår i höjden och klimatförändringar blir för allvarliga. All odlingsbar mark i storstäderna måste tas tillvara för matproduktion enligt Transition Towns-rörelsen.

Per Berg på Sveriges Lantbruksuniversitet har visat att i svenska storstäderna odlar man bara någon procent av matbehovet, och man skulle max kunna nå upp till 10-15 procent.

Kan lägga grund
Men redan det skulle lägga grunden för en större beredskap vid en allvarlig matkris då Sverige skulle behöva vara självförsörjande, anser Per Berg:

– Man kan komma upp till 10-15 procent och det är inte oväsentligt, men det går inte att man inom stadens gränser eller ens storstadsregionens gränser få tillräckligt med ytor, det behövs betydligt större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".