1 av 2
En konstnärs beskrivning av Gliese med planeter. ESO/L. Calçada
2 av 2

Minsta exoplaneten hittills upptäckt

Astronomer har lyckats upptäcka den minsta så kallade exoplaneten hittills. Den är mindre än dubbelt så stor som jorden och med all sannolikhet en fast planet, inte av gas.

Är exoplaneter stora är de lättare att upptäcka, men inte lika intressanta efter som de då kan vara gasjättar som Jupiter. Det vi letar efter är ju en himlakropp som så mycket som möjligt påminner om vår egen fasta jord – så att den också skulle kunna hysa liv som påminner om livet här.

Den nyupptäckta planeten ligger 20,5 ljusår bort och har fått namnet Gliese 581 e. Den ligger för nära hettan av sin stjärna, Gliese 581, för att kunna hysa liv. Men i samma solsystem finns planeten Gliese 581d som väckte rabalder 2007 genom att vara den då mest jordlika man funnit utanför vårt solsystem. Den har nu visat sig ligga på lagom avstånd från stjärnan och tros ha ett hav på sin yta.

Läs mer på tidskriften .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".