En konstnärs tolkning av Puijila Darwini, anfader till dagens sälar och sjölejon.

Fossilfynd visar hur sälar utvecklades

Ett fossilfynd i norra Kanada kastar nytt ljus över hur sälar, sjölejon och valrossar utvecklades. Förfadern till dagens sälar hade fyra ben, och rörde sig lika bra på land som i vattnet.

Alla som sett eller hört en säl på nära håll vet hur mycket de liknar hundar och andra landlevande däggdjur. Och mycket riktigt så utvecklades sälar, sjölejon och valrossar allihop från landdjur, som med tiden, över otaliga generationer, blev anpassade till ett liv i vattnet.

Fyller igen lucka
Den här sortens övergång, där landlevande djur med tiden utvecklats till havslevande djur, har skett flera gånger i evolutionen. Valar, sjökor och uttrar härstammar alla från olika landdjur. Och det fossil som nu har hittats och studerats av amerikanska och kanadensiska forskare, fyller igen ännu en lucka i vår kunskap om hur sälar och sjölejon utvecklades.

Den här förfadern till sälarna levde för 20 miljoner år sedan, och såg ut lite som en kortbenad, kraftig varg, eller kanske en liten, smidig björn. Svansen var kort, och benen var kraftiga. Tassarna var breda, troligtvis med simhud mellan tårna.

Mindre beroende av land
Enligt forskarna bakom upptäckten levde det här djuret troligtvis vid sjöar eller floder, men under vinterhalvåret, när de vattendragen var frusna, skulle det behöva leta sig över isen till havet i jakt på föda. Genom årtusendena utvecklades nya arter som var allt mindre beroende av land, ända fram till dagens sälar, perfekt anpassade till ett liv i havet.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Referens:
Rybczynski, Dawson, Tedford, A semi-aquatic Artcic mammalian carnivore from the Miocene epoch and origin of Pinnipedia. Nature Vol. 458, No. 7241, 2009 Doi: 10.1038/nature07985.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".