Löss kanske kan vara bra. Foto: Fredrik Sandberg

Löss kan ha effekt på immunförsvaret

Lite parasitinfektioner är kanske nyttigt av till exempel löss! Det kan vara bristen på parasiter som gör att vårt immunförsvar numera löper amok med resultat som allergi och astma.

Det är känt sedan tidigare att inre parasiter i tarmarna i längden får immunförsvaret att fungera normalt, men nu har några engelska forskare visat att det också kan gälla parasiter som sitter på huden, som löss.

Löss lugnar immunförsvaret
Forskare på universitetet i engelska Nottingham har undersökt immunförsvaret på skogslevande möss. Vissa möss bar på en lusinfektion. När forskarna försökte lura igång mössens immunförsvar var det mycket svårare hos de möss som var lusinfekterade.

Lusen verkade alltså lugna ner immunförsvaret.

– Forskarna spekulerar i att det kan vara kopplat till de teorier att minskad exponering till olika mikroorganismer har lett till att vissa immunmedierade sjukdomar som allergier har ökat så mycket i vårt samhälle, säger Maria Jenmalm, som är docent i experimentell pediatrisk immunologi vid Linköpings universitet och som har läst studien.

Överspänt immunförsvar
Grundtankarna i den så kallade ”hygienhypotesen” eller mikrobiellt bristsyndrom, som vissa hellre vill säga är att ett arbetslöst immunförsvar är ett överspänt immunförsvar. Ett överspänt immunförsvar kan leda till allergier och andra immunförsvarssjukdomar där kroppen reagerar på ämnen som egentligen inte är farliga.

Nu säger alltså de engelska forskarna att detta kan gälla även för parasiter utanpå kroppen och inte bara för infektioner i tarmarna som hittils har studerats.

Yttre och inre parasiter kan samvariera
Enligt Maria Jenmalm, är det svårt att säga vilka som har störst effekt på immunförsvaret, de inre eller de yttre parasiterna.

– Än så länge är det svårt att säga vilka som har den största effekten eftersom de kan samvariera, men det kan också vara någon annan faktor som vi inte känner till i dag, säger Maria Jenmalm. 

Reporter Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

 

Referens
Joseph A Jackson et al, ”Immunomodulatory parasites and toll-like receptor-mediated tumor necrosis factor alpha responsiveness i wild mammals”, BMC Biology 2009, 7:16, doi:10.1186/1741-7007-7-16

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".