Himiko förbryllar forskarna. Bilden är en sammansättning. Måttet 10 kly står för 10 000 ljusår. Foto M. Ouchi

Ovanligt stort objekt i rymden förbryllar

Med hjälp av information från flera teleskop har astronomer lyckats identifiera ett gigantiskt objekt som existerade för nästan 13 miljarder år sedan när universum bara var 800 miljoner år gammalt.

Att de kan säga att objektet är så gammalt är för att det är så långt bort, och ju längre bort vi tittar ut i rymden desto längre tillbaka i tiden ser vi. Objektet är döpt till Himiko, efter en legendarik och mytomspunnen japansk drottning.

Rekordstort för sin ålder
Det märkvärdiga med objektet är att det är rekordstort för sin ålder. Det är 55 000 ljusår, lika stort som vår egen galax vintergatan är från kant till kant.

Vid den tidpunkten har astronomer hittills bara hittat förhållandevis små objekt som stjärnor, kvasarer och de första galaxerna. Forskarna spekulerar bland annat i om det rör sig om ett supermassivt svart hål, en ung galax med ett stort gasmoln runt eller spår av intensiv aktivitet som följd av mängder av stjärnor som föds.

Inväntar ny teknik
För att få svaret på vad det är får forskarna vänta på ny bättre teknik som möjliggjör bättre detaljrikedom på observationer så långt bort i universum.

Referens
M Ouchi et al, Discovery of a Giant Lyα emitter near the Reionization Epoch”,  The Astrophysical Journal, May 2009, 696 1164-1175, doi: 10.1088/0004-637X/696/2/1164

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".